موزیک خوان Music Reader
گفت و گو با رییس حراج تهران

از حواشی آغداشلو تا گرانی آثار هنری در روزگار كرونا

از حواشی آغداشلو تا گرانی آثار هنری در روزگار كرونا

به گزارش موزیک خوان دفتر سیزدهمین حراج تهران در حالی بسته شد که حواشی زیادی دامنش را گرفت. فروش ۱۲ میلیاردی اثر آیدین آغداشلو و همینطور افزایش مجموع فروش این دوره نسبت به دوره های گذشته سبب شد که گمانه زنی های زیادی درباره احتمال برنامه ریزی از پیش تعیین شده ای از جانب متولیان امر مطرح شود. این درحالی است که رئیس حراح تهران می گوید افزایش ۱۰ برابری اثر آغداشلو، هم به ضرر حراج بوده و هم بازار این هنرمند را با بن بست مواجه کرده است.


علیرضا سمیع آذر در گفت و گویی با ایسنا درباره وضعیت کلی بازار هنر در روزگار کرونا، اظهار کرده است، بازار اولیه که شامل گالری هاست به شدت در این ایام گرفتار رکود شد و بازار ثانویه که شامل آثار گران و مهم می باشد، با رشد چشم گیری همراه شد.

*******
مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:
_ فروش اثر آیدین آغداشلو در سیزدهمین دوره از حراج تهران پرسش های زیادی را مطرح کرد؛ بعنوان مثال اینکه شاید این فروش از پیش برنامه ریزی شده بود. به چه دلیل قانع کننده ای این ادعا را رد می کنید؟
قطعا و با صراحت می گویم که هیچ تبانی یا برنامه ریزی از پیش صورت گرفته ای برای افزایش قیمت اثر آقای آغداشلو وجود نداشت و فکر می کنم اصلاً نیازی هم به چنین کاری نبود؛ چونکه آثار آقای آغداشلو در حراج های قبلی همیشه فروش می رفته و جزو هنرمندانی بود که آثارش در حراج همیشه چند متقاضی داشت و معمولا بین قیمت کمینه و بیشینه به فروش می رسید. شاید هنرمندان جوان برای معرفی خود به مجموعه داران احتیاج به حمایت داشته باشند، اما آیدین آغداشلو درست همانند پرویز تناولی، حسین زنده رودی و محمد احصائی احتیاج به چنین کاری ندارد.
اگر فرض بگیریم برنامه ای از جانب حراج وجود داشت، آنگاه این پرسش مطرح می شود که چرا باید برآورد قیمت کمینه و بیشینه را تا این اندازه پایین در نظر می گرفتیم که قیمت افزایش یافته عجیب به نظر برسد؟ این افزایش ۱۰ برابری نه به نفع حراج و نه به نفع آقای آغداشلو بود.
هم اکنون وضعیت بازار آقای آغداشلو با نوعی بن بست روبرو شده است، چون دیگر نمی تواند اثری به قیمت ۱۲ میلیارد بفروشد و اگر کمتر بفروشند، آنگاه این قیمت زیر سوال می رود. منطقی نیست که ما نه برای ایشان، بلکه برای هر هنرمند دیگری به یک افزایش بیش از اندازه برسیم که ادامه دادن آن دشوار باشد. بنابراین تاکید می کنم هیچ برنامه ریزی قبلی نه از سوی ما و نه از سوی هنرمند وجود نداشت و اصلاً نیازی هم به چنین کاری نبود؛ چونکه به هر حال این اثر به صورت طبیعی فروش می رفت. در سالن، ۷ نفر برای خرید اثر دست بلند کردند و برای ما هم قابل پیشبینی بود که این تعداد برای خرید اثر داوطلب شوند.
_ آیا پیشبینی می کردید که اثر مورد اشاره تا این اندازه افزایش قیمت داشته باشد؟
به هیچ وجه؛ اگر شما پیش از برگزاری نمایشگاه حراج از من می پرسیدید، می گفتم این کار بین برآورد قیمت کمینه و بیشینه به فروش می رسد و اگر پس از نمایشگاه حراج که اقبال برخی از مجموعه داران را برای خرید این اثر دیدم، می پرسیدید، می گفتم به احتمال زیاد از رقم برآورد بیشینه (۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان) بالا می رود، فروش ۲ میلیاردی را محتمل و فروش ۳ میلیاردی را بعید می دانستم. اگر این اثر به قیمت ۲ میلیارد تومان به فروش می رسید، هم برای ما کافی بود و هم برای آقای آغداشلو. به هر حال حراج تصمیم داشت ۱۱۰ اثر را به فروش برساند و طبیعتاً نمی خواست با تمرکز بر روی یک اثر، کل جریان تحت شعاع قرار بگیرد.
_ به نظر خود شما علت این افزایش قیمت چشم گیر چه بود؟
همه چیز به علاقه بیش از اندازه دو مجموعه دار برمی گشت که می خواستند این اثر را حتما به دست بیاورند و پای این تصمیم هم ایستادند.
این اتفاق بارها در حراج های داخلی و خارجی رخ داده است که پس از رقابت میان چند خریدار، دو نفر باقی ماندند و تا حد بسیار ای رقابت را ادامه دادند. در همین حراج تهران، بارها پیش آمده بود که اثری ۱۰ یا ۱۲ برابر قیمت برآورد شده خود به فروش برسد، اما چون قیمت نهایی ۵۰۰ یا ۳۰۰ میلیون تومان بوده، به چشم نیامده و تیتر خبری نمی شده است. این درحالی است که وقتی اثری از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به ۱۲ میلیارد افزوده می شود و رکورد هنر ایران را می زند، تیتر خبر می شود. مجسمه پرسپولیس آقای تناولی هم که در حراج آوریل ۲۰۰۷ به قیمت ۲.۸ میلیون تومان فروخته شد با برآورد اولیه ۴۰۰ هزار دلار در حراج شرکت کرده بود. افزایش قیمت اثر آقای تناولی هم نتیجه رقابت میان دو نفر بود.
به صورت کلی خیلی از رکوردهای مارکت هنر در دنیا که به قیمت های بالای ۱۰۰ میلیون دلار می رسند، به خاطر این است که بیشتر از نیمی از طریق را دو نفر طی می کنند و اتفاقا آن دو نفر هم می دانند که قیمت اصلی این آثار این نیست، اما می خواهند آن کار را به هر قیمتی به دست بیاورند.
_ آیا حواشی ماه های اخیر، منجر به تردید برای حضور اثر آیدین آغداشلو در حراج تهران نشد؟
خیر. لازم به توضیح است که هیچ موضوعی در خصوص ممنوع الکاری او یا اشکال در خرید و فروش آثارش هم از جانب نهادهای رسمی و مراجع قضایی اعلام نشد. ضمن اینکه آثار ایشان همانند باقی آثار جهت حضور در سیزدهمین دوره حراج تهران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفت.
اگر اثر آقای آغداشلو در قیمتی که ما پیشبینی کرده بودیم به فروش می رسید، اصلاً کسی این سوال را مطرح نمی کرد. این افزایش قیمت سبب شد که برخی تصور کنند که واکنشی بوده است به اتهاماتی که ضد ایشان مطرح شده بود.
تابلوی «خاطرات امید» از آیدین آغداشلو


منبع:

1399/11/06
14:28:29
0.0 / 5
507
تگهای خبر: آثار , خرید , شركت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
موزیک خوان