موزیک خوان Music Reader
غلامرضا مشعشعی مطرح كرد؛

توهم داناپنداری برخی خوشنویسان

توهم داناپنداری برخی خوشنویسان

بعضی از شکسته نویسان معاصر دارای تَوهّم دانا پنداری هستند و ادعا دارند از مرحوم درویش عبدالمجید و گلستانه و میراث دارانشان عبور کرده اند، من این اظهارات نادرست را مردود اعلام می کنم.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه: چندی قبل نمایشگاه خط صفر نورزاد (با عنوان خم گیسو) در گالری عالی حوزه هنری با حضور تعدادی از استادان خوشنویسی و فرهیختگان و هنرمندان برگزار گردید.
در آئین افتتاحیه این مراسم رضا مشعشعی استاد خط شکسته نستعلیق و احیاکننده مکتب درویش عبدالمجید طالقانی حضور داشت. عباس نوری، هم دیگر هنرمند شاخص حاضر در این افتتاحیه بود. رضا مشعشعی به جز آفرینش هنری در زمینه های پرورش شاگرد به سبک درویش عبدالمجید طالقانی و پژوهش در مبحث زندگی و آثار او هم حضوری کنش مند داشته و دارد. او یگانه منبع پژوهشی دقیق و علمی درباره این هنرمند برجسته تاریخ تمدن ایران زمین را با عنوان «احوال و آثار درویش عبدالمجید طالقانی: استاد بزرگ خط شکسته و شاعر قرن ۱۲ هجری قمری ۱۱۸۵ - ۱۱۵۰ به انضمام لیست شکسته نویسان» را به جامعه هنری کشور هدیه کرده است.
این هنرمند و پژوهشگر شاخص در آئین افتتاحیه نمایشگاه «خم گیسو» سخنرانی مهمی درباره خط شکسته و پیدایش آن و مکتب «درویش عبدالمجید» و پیروان ایشان در عصر حاضر داشت. به علت اهمیت این سخنرانی از نظر پژوهشی و اندک بودن منابع مکتوب درباره درویش عبدالمجید خلاصه این سخنرانی در ادامه عرضه می شود. قبل از آن یادآوری این نکته ضروریست که استاد مشعشعی چند کتاب دیگر درباره عبدالمجید و مکتب او منتشر نموده اند که از آن جمله میتوان به این عناوین اشاره کرد: «مرقع خجسته: ۳۴ قطعه از شاهکارهای درویش عبدالمجید طالقانی» و «فراز مسند خورشید: نخبه آثار درویش عبدالمجید و پیروان مکتب ایشان».
«مدتی بعد از ورود اسلام به ایران و رواج انواع خطوط کوفی در شهرها و بعد از آن پیدایش (اقلام سته) به لحاظ کاربردی و سهولت در خواندن و نوشتن، ایرانی ها خطوط نستعلیق و شکسته را بنابر ذوق و سلیقه ایرانی از (اقلام سته) ایجاد و ابداع کردند؛ چونکه چون به حکم شرع و دین مبین اسلام صورتگری و نقاشی بگونه ای تحریم شده بودند، ناگزیر هنرمند ایرانی همه ذوق و علاقه اش را به کار در حوزه خوشنویسی اختصاص داد در نتیجه ما خطوط استادانی چون میرعلی و استاد کل میرعماد را در خط نستعلیق می بینیم.
سپس مرحوم درویش عبدالمجید طالقانی در خط شکسته نستعلیق ظهور کرد. میرعماد و درویش مجید از اساتید بزرگ خطوط ایرانی به حساب می آیند. آنها خطوط پیشنیان شان را بررسی نموده و خط را برای ما قانونمند کردند. به علل مذکور خط نستعلیق و شکسته از ابداعات ایرانی ها و باعث افتخار ما ایرانی ها تبار است.
برخی از شکسته نویسان معاصر دارای «تَوهّم دانا پنداری» هستند و ادعا دارند از مرحوم درویش عبدالمجید و گلستانه و میراث دارانشان عبور کرده اند، من این اظهارات نادرست را مردود اعلام می کنم. امروزه شکسته نویسان ما به دو گروه تقسیم شده اند. من در بدو ورود به انجمن خوشنویسان به سال ۱۳۴۷ متوجه شدم که عده ای به این فکر هستند با برگزاری نمایشگاه های مختلف از هر تریبونی، فقط مطرح و معرفی شوند و در نهایت آثارشان را به خریداران عرضه کنند. این افراد در واقع به جای عاشقی، عاقلی می کردند. همان زمان متوجه کمبود یک منبع اصیل و راهگشا که نیازمند و مستلزم کار عظیم و پژوهشی بنیادی است شدم. ازاین رو بعد از مدتی به سفارش بعضی از دوستان یک کار آکادمیک انجام دادم که نتیجه آن پژوهش ۴۰ ساله در خط شکسته، دانشنامه کتاب «مرجع» احوال و آثار درویش عبدالمجید است.
نتیجه آن تلاش ها یعنی تشکیل و بنیان گذاری گروهی بنام (پیروان مکتب درویش عبدالمجید) در دهه ۱۳۶۰ امروز در کار شکسته نویسانی چون استاد صفر نورزاد (نسل سوم) دیده می شود، یعنی همان اصالت و نجابت در خط شکسته که باعث مباهات و خوشنودی مخلص است و نتیجه زحمات و تلاشهای مستمر و بی دریغ استاد ایشان (عباس نوری) بهترین شکسته نویس معاصر کشورمان است.
گالری داران به هنرهایی چون مینیاتور و خوشنویسی کم توجهی می کنند. روزی از یک دوست و مقام مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد پرسیدم مجوز چند گالری برای کشورمان صادر گردیده است. وی خاطرنشان کرد تابحال ۴۰۰ گالری مجوز تأسیس گرفته اند. امروزه اغلب این گالری ها به خاطر همه گیری ویروس کرونا تعطیل شده اند اما زمانی هم که در اوج فعالیت بودند بیشتر زمانشان را به نمایش آثار هنری «مدرن» و «پست مدرن» اختصاص می دادند و به سختی زمانی اندک را مختص به نمایش آثار خوشنویسان می کردند.
مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر مسؤلان مربوطه توجه بیشتری به هنرهای سنتی داشته باشند تا این هنرها بیشتر از پیش به اقشار مختلف جامعه معرفی شوند. امیدوارم به زودی شاهد تغییر رویه گالری ها و اقبال بیشتر و روزافزون آنها در زمینه هنرهای سنتی و بومی بخصوص خوشنویسی باشیم. انشاالله»


منبع:

1401/03/11
13:40:49
5.0 / 5
484
تگهای خبر: آثار , انجمن , خرید , سنتی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
موزیک خوان