مروری بر بازیگران صنعت تلویزیون اینترنتی که در سالیان اخیر مطرح شده اند
موزیک خوان: تلویزیون های اینترنتی یا همان آی پی تی وی ها، دسته ای از خدمات انتشار محتوای آنلاین به شمار می روند که مثل تلویزیون های سنتی، جدول پخش دارند و خیلی از محصولات شان به صورت زنده منتشر می شود.
به گزارش موزیک خوان به نقل از خبرگزاری مشرق
، حالا نزدیک به یک دهه از تأسیس اولین خدمات تلویزیون اینترنتی در ایران گذشته؛ سرویس هایی که در تمام این سال ها، زیر سایه صنعت پررونق و پرسروصدای سریال سازی خانگی در وی اودی ها چندان دیده نشدند و پس از شکست سنگین پروژه راه اندازی ۵ تلویزیون اینترنتی در اواسط دهه ۹۰، در یکی دو سال اخیر بار دیگر بازگشته اند تا سهم خودرا از سبد مصرف فرهنگی خانوارهای ایرانی بردارند. تفاوت آنست که این دفعه حدودا همگی این سرویس ها به منابع دولتی و حاکمیتی وابسته اند و هنوز تا جذب آگهی و سودآوری مسیری طولانی در پیش دارند.
تلویزیون های اینترنتی یا همان آی پی تی وی ها، دسته ای از خدمات انتشار محتوای آنلاین به شمار می روند که مثل تلویزیون های سنتی، جدول پخش دارند و خیلی از محصولات شان به صورت زنده منتشر می شود. بااینکه لیست خدمات دارای پخش زنده در ایران بسیار بالاتر از انگشتان ۲ دست است، ولی اگر آنهایی را که سروشکل نسبتاً استاندارد و شمار حداقلی کاربران دارند، جدا نماییم، محدود به همین تعداد می شود که در ادامه درباره ی شان می خوانید.
البته این نکته هم قابل اشاره است که فعالیت این نوع رسانه ها را باید از ایشان اودی ها جدا کرد؛ هرچند ممکنست بعضی وی اودی ها به این حوزه هم ورود کنند. وی اودی ها ارایه کننده ویدئو منوط به درخواست هستند و غالباً محتوای سرگرمی مثل فیلم، سریال، تاک شو یا مسابقات سرگرمی ارائه می دهند، در صورتیکه این رسانه ها منتشرکننده محتوای تلویزیونی با موضوعات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی هستند و بسیاری اوقات این محتوا را بصورت زنده ارائه می دهند.
تلویزیون اینترنتی همشهری
اجرا و کارشناسی اغلب برنامه های تلویزیون اینترنتی همشهری بر عهده خبرنگاران این روزنامه است. اما چهره های شناخته شده رسانه ای نیز در این رسانه فعالیت می نمایند که سرآمدشان مسعود فراستی، مجری برنامه سینمایی «کات» و مژده لواسانی، مجری برنامه گفت و گو با چهره های «درجه یک» به شمار می روند. این شبکه همانطور که از نامش پیداست، به شهرداری تهران وابسته است.«تلویزیون اینترنتی همشهری» را که در کنار «آن»، احیانا از بیشترین امکانات لجستیکی برخوردارست و جهت راه اندازی اش هزینه های قابل توجهی شده، پرسروصداترین شبکه میان این عناوین می توان دانست. در حقیقت جز «تلویزیون اینترنتی همشهری» هیچ کدام از رسانه های این لیست بر سر نام شان با سازمان صداوسیما چالش نداشته اند! خلاصه ماجرا این است که اهالی رسانه ملی (احتمالاً برای آنکه آلترناتیوی برای تلویزیون وجود نداشته نباشد) می خواستند این شبکه بجای عنوان «تلویزیون اینترنتی همشهری» از عنوان «سیمای همشهری» استفاده نماید و مدیران شهرداری چنین قصدی نداشتند. بدین سبب بین طرفین برخورد رسانه ای شکل گرفت و در رسانه ها از خجالت همدیگر درآمدند.
این شبکه که به صورتی امتداد فعالیت روزنامه همشهری در حوزه تصویر شمرده می شود، حدودا با همان عناوین روزنامه چاپی همشهری فعالیت می کند و برنامه های سیاسی، فرهنگی و ورزشی متنوعی دارد که در عمل هر روز ۵ یا ۶ عنوان برنامه تولیدی را شامل می شود تا تولیدات این شبکه اینترنتی از بعضی شبکه های تلویزیونی بیشتر باشد! جالب آنکه عناوین برنامه های تلویزیون همشهری برمبنای عناوین محصولات این مؤسسه انتخاب شده که همچون آن می توان به برنامه سینمایی «همشهری ۲۴»، برنامه حوادث «سرنخ» و برنامه ورزشی «تماشاگر» اشاره نمود که عناوین مجلات وابسته مؤسسه همشهری هم است.
اجرا و کارشناسی اغلب برنامه های تلویزیون اینترنتی همشهری بر عهده خبرنگاران این روزنامه است. اما چهره های شناخته شده رسانه ای نیز در این رسانه فعالیت می نمایند که سرآمدشان مسعود فراستی، مجری برنامه سینمایی «کات» و مژده لواسانی، مجری برنامه گفت و گو با چهره های «درجه یک» به شمار می روند. این شبکه همانطور که از نامش پیداست، به شهرداری تهران وابسته است.
همشهری را احیانا تنها تلویزیون اینترنتی کشور می توان دانست که پس از ماه ها فعالیت آزمایشی، مراسم افتتاح رسمی و با پوشش قابل توجه رسانه ای برگزار کرد. صفحه اینستاگرام این شبکه ۲۰۱ هزار دنبال کننده دارد و تا حالا بالاتر از یک هزار و ۱۰۰ پست منتشر نموده است.
تلویزیون اینترنتی خبرگزاری دانشجو
خبرگزاری دانشجو که عنوان «اولین تلویزیون اینترنتی خبری در میان خبرگزاری های داخلی» را در بیوی رسانه های اجتماعی اش منتشر نموده، بالاتر از هر چیز شبیه شبکه خبر تلویزیون است: بالاتر از هر چیز به پخش زنده رویدادهایی مثل نشست های خبری و سخنرانی های عمومی می پردازد و برنامه های تولیدی گفت وگومحور در آن کمتر است. نکته جالب آنکه این شبکه، بعضی رویدادهای ورزشی را هم بصورت کوتاه و در لابلای برنامه ها پوشش می دهد که کمتر در سایر تلویزیون های اینترنتی دیده می شود. گزارش های میدانی برای پوشش رویدادهای مختلف سطح شهر نیز همچون دیگر محتواهای این شبکه است که آنرا تا حدی نسبت به رقبا متمایز می کند.
این شبکه از خبرنگاران خبرگزاری در جایگاه گزارشگر و مجری بهره می گیرد و شبکه پخش زنده دوم را نیز راه اندازی کرده که در بعضی مواقع خاص مثل همزمانی رویدادهای خبری، دارای محتواست و پخش دارد.
محتوای اختصاصی تلویزیون اینترنتی خبرگزاری دانشجو تحت عنوان برنامه خاصی پخش نمی شود و گفت وگوهای تولیدی آن با یک استودیو و دکور ثابت روی آنتن می رود.
صفحه اینستاگرام این رسانه از رقبا جلوتر است؛ یک میلیون دنبال کننده و نزدیک به ۱۴ هزار پست دارد که البته بخش اعظم این پست ها محتوای خود شبکه نیست و شمار قابل توجهی از آنها را بریده های ویدئویی برنامه های صداوسیما تشکیل می دهد.
شبکه های فیلیمو
از میان پلت فرم های وی اودی که فیلم و سریال نمایش می دهند، تنها پلتفرمی که شبکه های پخش زنده هم دارد، فیلیمو است. این پلت فرم تا مدتی پیش ۳ کانال کودک، خردسال و موسیقی داشت که ۲ مورد اول به پخش کارتون می پرداختند و سومی وظیفه نمایش موزیک ویدئو داشت. با شروع ماه محرم شبکه موسیقی چند روزی به شبکه «محرم ۱۴۰۴» ویژه پخش نوحه و مداحی تبدیل شد ولی حال در دسترس قرار ندارد و احیانا پس از ایام عزا به شیوه سابق بازخواهد گشت.
در روزهای اخیر ۳ شبکه پخش فیلم و سریال به این پلت فرم اضافه شده که «شبکه درام»، «شبکه علمی - تخیلی» و «شبکه اکشن» نام دارند و همین محتوا را از میان فیلم ها و سریال های خارجی به پخش می رسانند. نکته مهم این که شبکه های فیلیمو به نظر بخش چندان مستقلی از این پلت فرم نیستند و فقط به صورت متوالی برنامه های موجود در این پلت فرم را به پخش می رسانند تا جایی که هیچ جدول پخش، زیرنویس معرفی کننده محصول یا برنامه تولیدی ندارند. در حقیقت تنها کارکرد این ۳ شبکه، انتشار رایگان و متوالی محتوای اشتراکی فیلیموست که آن هم بدون برنامه از پیش اعلام شده رخ می دهد و شاید برای بسیاری از کاربران چندان قابل استفاده نباشد. این شبکه ها صفحات اینستاگرام مستقلی هم ندارند.
ایرنا ۲۴
خبرگزاری جمهوری اسلامی که یکی از قدیمی ترین رسانه های فعال حال حاضر کشورمان شمرده می شود، تلویزیون اینترنتی ای دارد که «ایرنا TV» یا «ایرنا ۲۴» نامیده می شود. این شبکه تولیدات مختلفی دارد که همچون آنها می توان به برنامه ورزشی «جام»، ویژه برنامه جنگ «ایرانم» و برنامه مناظره محور «تلاقی» اشاره نمود که بصورت زنده از استودیوی این رسانه پخش می شوند.
مجری شناخته شده ایرنا ۲۴، جهانگیر کوثری فوتبالیست سابق و تهیه کننده فعلی سینماست که سال ها اجرای برنامه «ورزش از دید دو» شبکه ۲ سیما را بر عهده داشت. باقی مجریان این شبکه را خبرنگاران این خبرگزاری می سازند. ایرنا ۲۴ یک برنامه «اتاق خبر» هم دارد که در بین تلویزیون های اینترنتی کم نظیر است و به یک بخش مشروح خبری تلویزیونی شباهت دارد.
تلویزیون اینترنتی خبرگزاری جمهوری اسلامی در کنار برنامه های گفت وگومحور، گزارش های ویدئویی و پوشش بعضی رویدادها را هم در دستور کار دارد. گزارش های ویدئویی این رسانه بطور معمول بین ۳ تا ۵ دقیقه زمان دارند و در قالب «اتاق خبر» نیز پخش می شوند.
این تلویزیون اینترنتی که به سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متعلق می باشد، در رسانه های اجتماعی حضور بسیار کمرنگی دارد و صفحه اینستاگرام مستقل آن از افزون بر یک سال است به روز نشده است!
شبکه اینترنتی عصر
با وجود آنکه حدودا تمام تلویزیون های اینترنتی عمومی، محتوای زیادی درباره ی محور مقاومت بویژه تجاوز نظامی رژیم اشغالگر قدس به خاک کشورمان تولید و پخش می کنند، احیانا تنها شبکه ای که بصورت تخصصی این مسایل را دنبال می کند، شبکه عصر است.
عصر ۴ عنوان اختصاصی دارد که ۲ برنامه زنده و ۲ برنامه تولیدی اند اما همگی جدول پخش مشخصی دارند تا در نهایت در بیشتر روزها حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه برنامه اختصاصی بوسیله تلویزیون اینترنتی عصر پخش شود. جالب آنکه برنامه «میدان» این شبکه با همان شمایل، دکور، مجری و میهمان روی آنتن شبکه یک سیما نیز می رود و هر ۲ برنامه به صورت جداگانه ساخته می شوند.
عصر که وابسته به سازمان هنری - رسانه ای اوج است، توسط آقای تورانلو مدیریت می شود. صفحه اینستاگرام این شبکه با انتشار ۲۶۶ پست از محتوای تولیدی خود حدود ۲۶ هزار دنبال کننده دارد.
ایسنا ۲۴
تلویزیون اینترنتی خبرگزاری دانشجویان ایران که در همان ماه های اول و بعد از بعضی مخالفت ها «ایسنا ۲۴» نامیده شد، یک محصول جمع وجور و احیانا کم بودجه است که بعضی گفت وگوها و گزارش های ویدئویی این خبرگزاری را پخش می کند. حجم محتوای تولیدی ایسنا ۲۴ بالا نیست و جز تعداد محدودی گفت و گوی سیاسی و اقتصادی، بیشتر آنرا گزارش های ویدئویی کوتاه تشکیل می دهد. مشخصه اصلی این شبکه، روزانه ۴ یا ۵ کپشن ویدئوی خبری یک یا ۳ دقیقه ای است که در عرصه های مختلف به تولید می رسد.
ایسنا ۲۴ با شروع جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی مقابل کشورمان، ویژه برنامه ای با عنوان «برای وطن» با اجرای امین صبحی، معاون خبر این خبرگزاری روی آنتن برد که به گفت و گو با چهره های سیاسی می پرداخت.
صفحه اینستاگرام معاونت چندرسانه ای ایسنا که بتازگی پادکست نیز منتشر می کند، ۶ هزار و ۴۱۰ دنبال کننده دارد و تا حالا یک هزار و ۶۴۲ پست منتشر نموده که بخش زیادی از آنها را تولیدات اینفوگرافی تشکیل می دهد. ایسنا ۲۴ زیرمجموعه خبرگزاری ایسنا وابسته به سازمان جهاد دانشگاهی است.
شبکه کتاب
یکی از معدود تلویزیون های اینترنتی تخصصی ایران که با سرمایه گذاری قابل توجهی به سامان رسیده، «شبکه کتاب» است که در ابتدا به عنوان «تلویزیون اینترنتی کتاب» و زیرمجموعه پلت فرم تلوبیون سازمان صداوسیما فعالیت می کرد ولی با جدایی از این پلتفرم، ری برند کرد و به نام «شبکه کتاب» درآمد.
این شبکه که در دور جدید فعالیت هنوز پخش زنده را راه اندازی نکرده و درحال حاضر به صورت یک وی اودی فعالیت می کند، رویدادهای در رابطه با صنعت نشر را نیز پوشش می دهد و البته گزارش ها و گفت وگوهای کوتاه مختلفی در حاشیه رویدادهای فرهنگی تولید و پخش می کند.
با وجود آنکه شبکه کتاب فعلا پخش زنده ندارد، ولی در روزهای نمایشگاه کتاب فعال بود و در ۲ کانال بصورت همزمان به پخش زنده می پرداخت.
شبکه کتاب حالا برنامه های مختلفی با موضوع کتاب دارد که چند شکل گفت و گو با نویسندگان در چند برنامه مختلف، انواع و اقسام پیشنهادهای کتاب و خوانش شعر و قصه را شامل می شود. برخی از این برنامه ها البته شمایل ویدئوکست دارند و چندان تلویزیونی نیستند. با اینحال نگاهی به سروشکل آنها نشان میدهد نسبت به برخی تلویزیون های اینترنتی خبرگزاری ها، حرفه ای تر طراحی و اجرا شده اند. شبکه کتاب از امتیاز ویژه سایت چشم نواز و کاربرپسند نیز بهره می برد که خروجی این رسانه را نسبت به رقبا در جایگاهی بهتر قرار می دهد.
شبکه کتاب وابسته به خانه کتاب و ادبیات ایران، زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و با مدیریت مجید شمس الدین نژاد فعالیت می کند. مجری طرح این شبکه مهدی صالح پور، برنامه ساز تلویزیون و نمایش خانگی است. صفحه اینستاگرام رسمی شبکه کتاب بعد از انتشار ۲۳۵ پست، حدود ۱۲ هزار دنبال کننده دارد.
رسانه تصویری آن
احتمالاً میان تمام شبکه های اینترنتی که در این گزارش آمده، یکی از آنهائیکه بیشترین انطباق را با مفهوم تلویزیون دارد، «رسانه تصویری آن» است. این شبکه روزانه ۶ ساعت پخش محتوای اختصاصی دارد و بیشتر برنامه های خبری و تحلیلی روی آنتن می برد که در موضوعات مختلف سیاسی، ورزشی، سینمایی، دانش و فناوری، تاریخی، حوادث و... دسته بندی می شوند.
با این حال، این جزییات بیشتر متعلق به قبل از ایام جنگ مستقیم با رژیم صهیونیستی بود و پس از وقوع جنگ، برنامه های این شبکه دستخوش تغییراتی شده که همچون آن می توان به توقف موقت بعضی برنامه ها و پخش ویژه برنامه های خبری درباره ی جنگ اشاره کرد؛ بااینکه به تدریج اوضاع در این شبکه نیز درحال بازگشت به وضعیت عادی است.
همچون چهره هایی که با «آن» همکاری می کنند، می توان به هاشم بیک زاده بازیکن سابق استقلال اشاره نمود که در برنامه ای با عنوان «حاشیه با هاشم» حضور دارد و از حواشی فوتبال می گوید. وحید یامین پور هم برنامه «زاویه دید» را با نگاهی به فرهنگ، هنر و اندیشه اجرا می کند. «آن» شبکه پخش زنده دومی هم دارد که در بعضی مواقع خاص به پخش محتوا می پردازد. با وجودی آنکه بنظر می رسد.
منبع: وطن امروز